Поиск по каталогу.
Контакты
Адрес :
г. Одесса,. 6-й км Овидиопольской дороги. ТВЦ "6-й Элемент".
Tел./факс :
(048)772-57-86
E-mail :
[email protected]
Стол из бруса своими руками
Затем установите перекладины, обеспечивающие лучшую устойчивость (на схеме обозначены розовым). Если вы хотите, чтобы шурупы, соединяющие детали каркаса, были невидны, воспользуйтесь специальным приспособлением

Стол детский из дерева
Конструкция детского столика довольно проста и это отлично видно на фото. Она включает в себя столешницу и ножки, которые ее удерживают. Для ножек нужны деревянные бруски размером 40х40 мм (50х50). В

Стол из поддонов своими руками
Дизайнеры постоянно доказывают, что красивые вещи не обязательно должны дорого стоить. Из обычных предметов при помощи всего нескольких самых простых деталей, мастера своего дела создают прекрасные и

Сделать стол из дерева своими
В продаже есть огромный выбор столов из любых материалов: пластик, стекло МДФ. Но дерево продолжает оставаться фаворитом во все времена. Правда, стоить такой стол будет немало. И наверняка вы уже задумывались

Како да се пресмета обемот на прстенот формула. Обемот на армирано-бетонски прстени

 1. Феро-бетонски прстени
 2. Заклучок
 3. Областа на прстенот, изразена преку надворешните и внатрешните радиуси
 4. Областа на прстенот, изразена преку надворешниот и внатрешниот дијаметар
 5. Областа на прстенот, изразена преку просечниот радиус и ширина на прстенот
 6. Сорти на добро делови
 7. Пресметка на потпорниот елемент од армиран бетон
 8. Заклучок

Ова прашање почесто го посетуваат оние кои се поврзани со изградбата, поправката или уредувањето на приградските населби, но исто така се случува обичниот човек на улица да бара одговор. Во нашата статија ние ќе се обидеме да ви помогнеме со ова, да ви кажете не само за формулите и за пресметките, туку за малку разговарајте за конкретните прстени.

Феро-бетонски прстени

Сорти на бетонски производи за бунари

Ние ги даваме параметрите на сите видови произведени прстени за јасност (параметрите ќе бидат опишани во следниот редослед - висина, дебелина на ѕидот, внатрешен дијаметар и тежина):

Забелешка! Ознаката COP означува следниот ѕиден прстен.

 • КС-7-1, 10 см, 8 см, 70 см, 46 кг.
 • KS-7-1,5; 15 см, 8 см, 70 см, 68 кг.
 • КС-7-3, 30 см, 8 см, 70 см, 140 кг.
 • КС-7-5, 50 см, 8 см, 70 см, 230 кг.
 • КС-7-6, 60 см, 8 см, 70 см, 250 кг.
 • КС-7-9, 90 см, 8 см, 70 см, 410 кг.

КС-7-9, 90 см, 8 см, 70 см, 410 кг

Обрнете внимание на присуството на засилени уши за производи со тежина од повеќе од 100 килограми.

Производот обележан, на пример, KS-10-6 се нарекува целосно ѕиден прстен со димензии:

 • Висина-60 см.
 • Внатрешниот дијаметар е 100 см.

Постојат производи со ознаката КО (поддршка за прстенот), овие производи се наоѓаат во следната верзија:

 • КО-6, висина-7 см, внатрешен дијаметар - 58 см, надворешен дијаметар - 84 см, тежина - 60 кг.

Друга модификација е поставата на бунари под отворот (прстенот К 1а, чиј бетонски волумен се пресметува според параметрите наведени подолу):

 • К-1а, висина -18 см, внатрешен дијаметар - 58 см, надворешен дијаметар - 100 см, тежина - 160 кг.

ПП означување значи - подна плоча

Дополнителни производи ви овозможуваат попрецизно да ја прилагодите висината на бунарот, во некои случаи, да израмнувате со земјата, во други - да ги направите по-видливи. Бетонските елементи на монтажната постава на плочата на покривот ќе помогнат да се подигне отворот над неговата површина.

Поради ова, тоа е исклучено:

 • Истекување на дожд и се топи вода во бунарот.
 • Удирање возила на отворот ако бунарот се наоѓа под коловозот.
 • Поплавување на самиот отвор.

Еден од важни параметри на таков производ е обемот на бетонскиот прстен - 1 кубен метар, ова е мерната единица за сите такви пресметки.

Совет! Често може да се сопнуваат на реклами за продажба на употребувани бетонски производи, вклучувајќи и ѕидни подлоги за бунарот, нашиот совет за вас е да ја проучувате стоката пред да го купите. Особено, проверете ги внатрешните ѕидови, на кои може да се видат нерегуларности и различни нијанси на бетон (неправилни продавачи ги поправаат пукнатините).

Заклучок

Се надеваме дека горенаведените инструкции ќе ви помогнат да го пронајдете вистинскиот одговор на вашето прашање. Ако има некои потешкотии во овој процес, секогаш можете да го користите бесплатниот електронски калкулатор, кој може да се најде на Интернет.

Во презентираните видеа во оваа статија ќе најдете дополнителни информации за оваа тема.

Прстен е рамна геометриска фигура, која е дел од рамнина помеѓу два круга со заеднички центар, но има различен радиус.

Областа на прстенот, изразена преку надворешните и внатрешните радиуси

Нека се даде круг на радиус R и круг со радиус r. И R> r. Ајде да ги комбинираме центрите на овие кругови. Сликата затворен помеѓу овие кругови ќе биде прстен во кој R е надворешниот радиус, r е внатрешниот радиус.
Тогаш областа на оваа бројка ќе биде еднаква на разликата помеѓу голем радиус и површина од круг со помал радиус.

Областа на круг со радиус r е изразена со формулата:
Областа на кружница со радиус R се изразува со формулата:
Тогаш областа на прстенот ќе биде еднаква на:

Областа на круг со радиус r е изразена со формулата:  Областа на кружница со радиус R се изразува со формулата:  Тогаш областа на прстенот ќе биде еднаква на:

Така, површината на прстенот е еднаква на производот од бројот на разликите на плоштадите на надворешниот и внатрешниот радиус: Така, површината на прстенот е еднаква на производот од бројот на разликите на плоштадите на надворешниот и внатрешниот радиус:

Пример за пресметување на површината на прстенот, ако неговите радиуси се познати.
Пронајдете ја областа на прстенот ако нејзиниот надворешен радиус е 3, а внатрешниот е 2
Пример за пресметување на површината на прстенот, ако неговите радиуси се познати

Областа на прстенот, изразена преку надворешниот и внатрешниот дијаметар

Понекогаш при решавањето на проблемите поудобно е да се користи формулата за прстен, изразена во однос на внатрешниот и надворешниот дијаметар.
Нека D е надворешниот дијаметар на прстенот, d е внатрешниот дијаметар на прстенот, а потоа:
Понекогаш при решавањето на проблемите поудобно е да се користи формулата за прстен, изразена во однос на внатрешниот и надворешниот дијаметар
Изразувајте го радиусот преку дијаметарот. Имаме:

Областа на прстенот се пресметува според формулата:

Заменување на радиусите изразени во дијаметар, добиваме:

Така, површината на прстенот е еднаква на една четвртина од производот на бројот со разлика од плоштадите на надворешниот и внатрешниот дијаметар:

Пример за пресметување на површината на прстенот, ако неговите дијаметри се познати.
Пронајдете ја областа на прстенот ако нејзиниот надворешен дијаметар е 10 и внатрешниот дијаметар е 6
Областа на прстенот се пресметува според формулата:
Пример за пресметување на површината на прстенот, ако неговите дијаметри се познати
Заменувајќи ги вредностите од проблемот, имаме:

Областа на прстенот, изразена преку просечниот радиус и ширина на прстенот

Нека k - ширината на прстенот, што е разликата помеѓу поголемиот и помалиот радиус, односно k = Rr е просечниот радиус на прстенот, еднаков на
Нека k - ширината на прстенот, што е разликата помеѓу поголемиот и помалиот радиус, односно k = Rr е просечниот радиус на прстенот, еднаков на  Областа на прстенот се пресметува според формулата:  Применувајќи ја формулата на разликата на плоштадите, имаме:  Но, rr = k, но  Ние ги заменуваме десните страни на еднаквоста во формула со квадратни прстени
Областа на прстенот се пресметува според формулата:

Применувајќи ја формулата на разликата на плоштадите, имаме:
Но, rr = k, но
Ние ги заменуваме десните страни на еднаквоста во формула со квадратни прстени.
Добиваме:
Областа на прстенот е еднаква на двапати од производот на бројот на просечниот радиус и ширината на прстенот.

Прстените се направени од армиран бетон најчесто кога се уредуваат парцелите. Често, сопствениците на приградски области треба да направат прстен со свои раце. За да го направите ова, треба да ги знаете формулите со кои се врши пресметката, карактеристиките на бетонските производи. Производите произведени за доброто се етикетирани според барањата на државните стандарди. Означувањето е симбол означен на прстените со кој може да се идентификуваат информации за големината и масата на материјалите.

За секој конкретен производ , објавен според барањата на државните стандарди, постојат тестови кои овозможуваат да се потврди квалитетот, декларираните карактеристики на изведба и отпорноста на производите на ефектите од негативните фактори. Кога резимирање на експертите се земе во предвид отпорност на вода, отпорност на мраз, апсорпција на влага, сила на компресија.

Прстени од армиран бетон се специјални производи наменети за уредување на бунари кои се користат во системите за водоснабдување, како и пренасочување на водата. Најлесен начин е да се довери работата на канализациониот систем на приватна куќа на една од фирмите. Сепак, неопходно е однапред да се пресмета колку ќе биде потребно. Ако сакате да заштедите пари, можете да направите канализација, која ќе се заснова на конкретен прстен, на своја. Производството на овие производи се врши во претпријатија во согласност со државните стандарди. При креирање на висококвалитетни материјали се користат KCD. Производството на производи вклучува употреба на специјални форми на бетон и арматура, чиј дијаметар не треба да надминува десет милиметри.

На армирано-бетонски градежни материјали од овој тип постои ознака која ја одредува нивната цел и големина. Ако зборуваме за тоа како да се пресмета цената на производот, за ова е важно да се земе во предвид обемот на прстени. Колку е повисок овој показател, поскап материјалот.

Сорти на добро делови

Добро дно KCD 10a.

Добро дното КЦД 10а - неопходен дел од септичката јама на собранието. Издржливоста на производот зависи од квалитетот на нивното производство и точната инсталација. Дното на KCD 10a е произведено во форма на монолитна плоча од армиран бетон со неколку специјални јамки. На продажба се задници со различни дијаметри. Крајна KCD 10a произведена според одобрениот стандард. Димензиите на KCD се дизајнирани така што дното може да го издржи товарот на течноста што се акумулира во резервоарот. Во овој случај, производителите ја земаат во предвид можната мобилност на почвата и влијанието на подземните води. KCD се селектирани според дијаметарот на другите делови од доброто - прстени KTs, покривки, итн.

Примери на параметри на неколку видови прстени KC (висина и тежина на производи KS):

 • KS-7-1; десет сантиметри, четириесет и шест килограми;
 • KS-7-1,5; петнаесет сантиметри, шеесет и осум килограми;
 • KS-7-3; триесет сантиметри, сто четириесет килограми;
 • KS-7-5; педесет сантиметри, двести триесет килограми.

Материјали KS, KT, чија тежина надминува сто килограми, мора да имаат посебни уши. Производот што е обележан, на пример, KC10-6, се нарекува ѕид. Продажбата исто така може да ги види и материјалите со ознака KO6 (прстен за поддршка). Производи означени KO6, има висина од седум сантиметри, внатрешен дијаметар - педесет и осум сантиметри, пунџа. дијаметар - осумдесет и четири см, тежина - шеесет килограми. Производите за поддршка K06 исто така се користат при работа на локациите.

Бетонски КЦ (KO6, KS10) овозможуваат попрецизно да се одреди висината на резервоарот. Можете да го усогласите со земјата или да ги направите прстените над нивото на почвата. Инсталирањето на бетонските делови на посебна плоча ќе овозможи да се подигне отворот за добро. Поради ова, ќе биде можно да се елиминира влезот на одмрзнатата дождовница и да се поплави отворот. Важни за пресметките за KC се обемот на прстените. Кубни метар е основната единица за мерење.

Пресметка на потпорниот елемент од армиран бетон

Параметри за пресметување на јачината на звукот бетонски прстени .

За да се утврдат параметрите за производство на добронапонски елементи и други делови од армиран бетон, потребно е прво да се пресметаат трошоците за нивното производство. За пресметките, ќе ви бидат потребни првичните податоци: индикаторот за волуменот на бетонскиот микс за да се создадат прстени, добро долу, покријте; вкупната потрошувачка на арматура и бројот на армирачки решетки за секој елемент. Потрошувачката на конкретно решение на добро прстен утврдени како што следува:

 1. Прво, треба да ги напишете параметрите.
 2. Потоа пресметајте ја областа на кругот (надворешен дијаметар). За да го направите ова, користете ја формулата за броење (¼ P d2). P означува 3.14, d - нар. дијаметар Неопходно е да се претворат броевите на вредноста на мерачот.
 3. Потоа, користејќи ја погоре формулата, пресметајте ја површината на кругот (внатрешен дијаметар).
 4. Областа на конкретен производ се определува на следниов начин: од вредноста на површината на кругот со легло. дијаметарот ја одзема областа на кругот со int. Дија.
 5. За да ја одредите јачината на звукот, треба да ја размножите висината и површината.

Ако имате потешкотии во броењето, можете да прибегнете кон користење на калкулатор.

Заклучок

Септички јами, тунели, системи за отстранување на течности се главните градежни објекти, при инсталација на кои се користат прстени од бетон. Овие елементи се користат во областа на уредот на резервоари за различни цели.

Прстен е геометриска фигура која има надворешен радиус R и внатрешен радиус r со заеднички центар. Во секојдневниот живот, ретко се сретнуваат прстени, бидејќи тие се неопходни елементи на многу технички уреди користени од речиси сите. Почесто со прстените се разгледуваат инженери и дизајнери, создавајќи секакви машини, компоненти и склопови.

Пресметајте ја областа на прстенот

Пронајдете ја областа на прстенот според формулата:

S = π (R2 - r2)

R е радиус на надворешниот периметар

r е радиусот на внатрешниот круг

S е област на прстен

π - 3,14

Обликот на прстените има подлошки, кои се елементи на сврзувачки елементи кои се поставени помеѓу главите на завртки или навртки и прицврстени производи, со цел да се зголеми површината на вклопувањето, како и да се спречи спонтано одвртување. Ако е потребно во овој или оној случај да се пресмета или да се избере за инсталација во производ токму тоа миење кое е потребно, дизајнерите треба, меѓу другото, да ја најдат областа на прстенот . Овие делови најчесто се направени од челик, обоени метали или пластика и може да имаат рамна и специјална површина. Во вториот случај, подлошки се изработени од пролетни челици, наречени пружински подлошки, кои служат за да се спречи олабавување на навојните споеви за време на тресење и вибрации.

Масла, исто така, беа широко користени во технологијата. Тие се наменети да обезбедат запечатување на поврзувањата во цевководи преку кои се транспортираат гасови или течности, како и во пневматски и хидраулични единици. Тие се вградуваат во зглобовите на различни делови и поради нивната еластичност тие се многу тесни за површините меѓу кои се наоѓаат. Најчестиот материјал за производство на пломби е гума од разни видови и композиции, како и некои посебни видови пластика.

Практично сите модерни мотори со внатрешно согорување имаат во својот дизајн важни елементи како клипни прстени . Овие делови се потребни за да се постигне потребниот степен на компресија во комората за согорување и се наоѓа помеѓу клиповите и ѕидовите на цилиндрите. Бидејќи тие доживуваат постојано триење за време на работата на енергетските единици, тие на крајот се истрошија и бараат замена. Клипот прстени најчесто се направени од висококвалитетно сиво леано железо.

Друг вид на прстени се задржувачки прстени . Тие се користат за прицврстување на различни механички делови и речиси секогаш се инсталираат во жлебови специјално изработени за нив. Најчесто, прстените за заклучување може да се најдат на шахтите, но често се наоѓаат и во телото на делови. Во зависност од локацијата, тие се поделени на оние што се наменети за вратилото и оние што се поставени во дупките, а како материјал што се користи за производство на овие делови, најчесто е челик. По инсталацијата на своето "правно" место, прстен за задржување обично е малку отворен и неговите крајни површини ги спречуваат деловите да се движат релативно едни на други.