Поиск по каталогу.
Контакты
Адрес :
г. Одесса,. 6-й км Овидиопольской дороги. ТВЦ "6-й Элемент".
Tел./факс :
(048)772-57-86
E-mail :
[email protected]
Стол из бруса своими руками
Затем установите перекладины, обеспечивающие лучшую устойчивость (на схеме обозначены розовым). Если вы хотите, чтобы шурупы, соединяющие детали каркаса, были невидны, воспользуйтесь специальным приспособлением

Стол детский из дерева
Конструкция детского столика довольно проста и это отлично видно на фото. Она включает в себя столешницу и ножки, которые ее удерживают. Для ножек нужны деревянные бруски размером 40х40 мм (50х50). В

Стол из поддонов своими руками
Дизайнеры постоянно доказывают, что красивые вещи не обязательно должны дорого стоить. Из обычных предметов при помощи всего нескольких самых простых деталей, мастера своего дела создают прекрасные и

Сделать стол из дерева своими
В продаже есть огромный выбор столов из любых материалов: пластик, стекло МДФ. Но дерево продолжает оставаться фаворитом во все времена. Правда, стоить такой стол будет немало. И наверняка вы уже задумывались

Пристаништа на столбната плоча: монтажни карактеристики

 1. Што е тоа
 2. Добрите
 3. Конс
 4. Ограничувања
 5. Совети за инсталација
 6. Алатка
 7. Материјали
 8. Технологија
 9. Заклучок

Видови на плинтуси

Денес, со почитуван читател ќе треба да разбереме како се практични столбови. Ние ќе ги разгледаме предностите и недостатоците на решението, да дознаеме кога може да се користи, и кога е подобро да се даде предност на други методи за дистрибуција на електрична енергија и да се научи за технологијата на инсталацијата на жици. Затоа оди.

Што е тоа

 1. Кога ни требаат подножја во столбот?

Тие се користат ако електричната енергија е инсталирана во внатрешноста на подножјето со кабловски канал. Сокети можат да бидат монтирани и над плинтусот и директно на него.

Сокети можат да бидат монтирани и над плинтусот и директно на него

Жици се отстрануваат во каналот во внатрешноста на столбот

Добрите

 1. Колку е погодно инсталирањето на излезот во столбната плоча или над него во комбинација со поврзување со електрична енергија на столбната плоча?

Еве ги аргументите во корист на жиците во baseboards:

 • Под жици не се потребни ѕидови со штробит. Износот на прашина работи се сведува на минимум (всушност, од листата на нив, само дупчењето на дупките за шајб-нокти останува со перфоратор). "Мокра" работа (со градежни мешавини) е целосно отсутен;

Практична последица: ожичување во кабелски канали (вклучувајќи и основи) може да се изврши по завршувањето на завршната просторија.

Практична последица: ожичување во кабелски канали (вклучувајќи и основи) може да се изврши по завршувањето на завршната просторија

Нечистотија при инсталирање на жици? Не, не слушнав

 • Вие не ставате стари жици или жици на радиото при инсталирање продавници. Директно над подот, инженерските комуникации не се разведени;
 • Ако ви треба дополнителен приклучок во столбната плоча - неговата инсталација нема да трае подолго од половина час и, повторно, нема да биде придружена со правлива или влажна работа. Во исто време не сте ограничени во изборот на местото на неговото поставување: столбната плоча е монтирана околу целиот периметар на просторијата;
 • Жиците од апарати за домаќинство нема да го нарушат изгледот на ѕидовите, како што е случајот кога инсталирале места на стандардна височина од 90 см за куќи од советска градба.

Виси жици се сомнителни ѕидни декорации.

Конс

 1. Што е незгодно излез во baseboard и жици во кабелски канали?

Авторот е искрен обожавател на ова решение и инсталира жици во неговата куќа токму на овој начин; сепак, тој мора да признае дека распоредот на столбната плоча уште создава неколку проблеми.

 • Жиците се поподложни на механичко оштетување. Тенка поливинил хлорид ги штити од случајни штрајкови многу полошо од слој од гипс;

Наведете: дрвени и МДФ направени основи со канали за жици ги заштитуваат повеќе сигурно од пластика. Сепак, за разлика од ПВЦ, дрвото и материјалите базирани на него го поддржуваат согорувањето. Покрај тоа, тие се многу потешко да се монтира.

 • Исто така, страда и топлината. Монтажата која е скриена со стробови е помалку склона кон прегревање;

Сепак: ова е важно само ако пресметката на пресекот на жицата е неточна. Греењето на жици покажува премален пресек или го надминува номиналното оптоварување на излезот (16 ампери, или 3,5 kW).

Греењето на жици покажува премален пресек или го надминува номиналното оптоварување на излезот (16 ампери, или 3,5 kW)

Последици од надминување на номиналниот товар

 • Кога поплавува стан (на пример, кога има наплив на водовод), столбната плоча со приклучоци и жици може да стане сериозна закана за вашето здравје, па дури и за животот: врските на жиците со влошките се пропуштаат;
 • Конечно, излезот на столбната плоча ќе му биде достапен на детето од моментот кога ќе почне да ползи. Висината од подот од 90 сантиметри го турка моментот на блиско запознавање со електрична енергија најмалку една година.

Патем: од опасни манифестации на детската љубопитност може да се заштитат приклучоци или приклучници со корици.

Патем: од опасни манифестации на детската љубопитност може да се заштитат приклучоци или приклучници со корици

Кап за заштита на штекерот од деца

Ограничувања

 1. Дали е секогаш возможно да се направи жици во baseboards?

Не Правилата за електрични инсталации (PUE) забрануваат поставување на жици во пластични бранови и кабелски канали во дрвени куќи. Тие можат да користат само метални цевки (челик или бакар), како и метално црево.

Тие можат да користат само метални цевки (челик или бакар), како и метално црево

Жици се поставуваат во метални црева

Зошто? Гледате, кога затворате во внатрешноста на пластична кутија, нејзините ѕидови веднаш изгори, што често води кон последователно запалување на соседните дрвени структури. Но, металните ѕидови се начини да ја издржат температурата на колото за време доволно за активирање на машината.

Совети за инсталација

Сега ајде да дознаеме што е потребно за да го направите електричниот столб со свои раце.

Алатка

 1. Кои алатки треба да се подготват за почеток на работата?

Авторот го користи следниот сет за инсталација:

Опис насликатаОпис насликата

Перфоратор со вежба и терминатор

Перфоратор. Потребно е за дупчење дупки за шајб-нокти, кои се прикачени столбната плоча и приклучоци. Перфоратор

Бугарски - најдобрата алатка за сечење пластични

Мелница со тркало за сечење поставено над камен или метал. Таа е идеална алатка за сечење на столбната плоча направена од ПВЦ: сечењето е мазно и без бури. Мелница со тркало за сечење поставено над камен или метал

Doboynik ќе ви помогне да чекан во нозете за штит за проширување, без да се заглави пластика

Перфоратор со doboynik за фиксирање на плинтус и розети ноџила-нокти. Перфоратор со doboynik за фиксирање на плинтус и розети ноџила-нокти

Алатка за означување за линии за сечење

Молив и плоштад за обележување. Молив и плоштад за обележување

Универзален отстранувач на жици

Специјални алатки за одземање или, во негово отсуство, ножици или странични секири - за одземање жици. Специјални алатки за одземање или, во негово отсуство, ножици или странични секири - за одземање жици

Филипс шрафцигер со магнетно сечило

Шрафцигер за затегнување на терминалите.

Материјали

 1. Што е монтиран столб жици?

Ќе ни требаат:

Опис насликатаОпис насликата

Типична големина и облик на делот

Превртете се со кабелски канал. Неговите стандардни димензии се 55х22 - 70х22 милиметри, но, цевките на плинтусот од поголем дел може да се најдат на продажба. Превртете се со кабелски канал

Приклучоци, агли и конектори

Приклучоци на краевите на плинтусот (тие се поставени на спој на отворите), конектори, внатрешни и надворешни агли. Приклучоци на краевите на плинтусот (тие се поставени на спој на отворите), конектори, внатрешни и надворешни агли

Трижилен кабел VVGng (во неживотна обвивка)

Три-јадрен (во отсуство на земјата-линија - двојадрен) бакарен едножичен кабел со пресек од 2,5 mm2 (VVG 3x2.5 или 2x2.5). Кабел метар цена - 25 - 40 рубли. Три-јадрен (во отсуство на земјата-линија - двојадрен) бакарен едножичен кабел со пресек од 2,5 mm2 (VVG 3x2

Приклучок за подножје: поглед од задниот дел

Розета за плинтус или обична на отворено. Првиот е монтиран со целосно или делумно преклопување на плинтусниот канал, вториот - директно над него.

Технологија

 1. Дали инсталирањето на столбната жица ги содржи сите карактеристики?

Еве ги основните правила за инсталација:

 • Прицврстете ја платформата со чекори поголеми од половина метар. На нерамни ѕидови, чекорот треба да се намали, инаку ќе има празнина на раскрсницата;

Користете дополнителни точки за монтирање на нерамни ѕидови.

 • Избришете ги дупките во ѕидот и повлечете ги пластичните спојници директно преку основната платформа со отстранување на капакот на кабелскиот канал. Оваа инструкција ќе ви овозможи да се ослободите од времето поминато на обележување дупки;

Шпонот е вметнат во дупчената дупка директно преку задниот ѕид на столбот

 • Не го пополнувајте кабелскиот канал со жици од повеќе од 40% од пресекот, инаку ќе добиете прегревање на жици при максимална потрошувачка;

Избегнувајте густо полнење на кабелскиот канал.

 • Лежи кабел со вишок (со слаб најмалку 5 сантиметри по ѕид). Акцијата е корисна за вас кога инсталирате дополнителни продавници кои не се обезбедени од оригиналниот проект;
 • Ако користите редовни надземни приклучоци, направете го во столбната плоча со извадоци од мелење за нив до врвот на кабелскиот канал. На овој начин можете целосно да ги сокриете жиците и да направите поврзување доволно уредно.

На сликата - приклучокот во детската соба во куќата на авторот

Заклучок

Се надеваме дека овој материјал ќе ви биде корисен при изборот на метод на жици во вашиот дом. За да дознаете повеќе за тоа како приклучокот е монтиран на baseboard и во кои случаи нејзината инсталација е оправдана, видеото прикачено на статијата ќе помогне. Успеси!

Нечистотија при инсталирање на жици?