Поиск по каталогу.
Контакты
Адрес :
г. Одесса,. 6-й км Овидиопольской дороги. ТВЦ "6-й Элемент".
Tел./факс :
(048)772-57-86
E-mail :
[email protected]
Стол детский из дерева
Конструкция детского столика довольно проста и это отлично видно на фото. Она включает в себя столешницу и ножки, которые ее удерживают. Для ножек нужны деревянные бруски размером 40х40 мм (50х50). В

Сделать стол из дерева своими
В продаже есть огромный выбор столов из любых материалов: пластик, стекло МДФ. Но дерево продолжает оставаться фаворитом во все времена. Правда, стоить такой стол будет немало. И наверняка вы уже задумывались

Стол из бруса своими руками
Затем установите перекладины, обеспечивающие лучшую устойчивость (на схеме обозначены розовым). Если вы хотите, чтобы шурупы, соединяющие детали каркаса, были невидны, воспользуйтесь специальным приспособлением

Стол из поддонов своими руками
Дизайнеры постоянно доказывают, что красивые вещи не обязательно должны дорого стоить. Из обычных предметов при помощи всего нескольких самых простых деталей, мастера своего дела создают прекрасные и

Si të bëni ndriçim për banjën?

 1. Standardet për banjot dhe saunat ndriçuese
 2. Dizajnimi i rrjetit të banjës
 3. Dhoma me avull ndriçimi
 4. Ndriçimi i larjes
 5. Ndriçimi i pishinës dhe rekreacionit
 6. Instalimi i rrjetit të ndriçimit në banjë
 7. përfundim

Si të bëni ndriçimin e duhur në banjë?

Ndriçimi për saunat dhe banjot duhet të plotësojë një sërë normash dhe kërkesash. Në fund të fundit, nuk është një sekret i askujt që këto dhoma i përkasin veçanërisht të papërpunuara dhe të nxehta. Kjo konfirmohet nga p.2.28 e BCH 59 - 88.

Dhe nxehtësia dhe lagështia nuk janë shokët më të mirë të energjisë elektrike. Prandaj, kur krijojmë një rrjet ndriçimi për një banjë, duhet të marrim të gjitha masat për të eliminuar mundësinë e qarqeve të shkurtra dhe zjarreve si pasojë e dëmtimit të instalimeve elektrike apo pajisjeve elektrike.

Standardet për banjot dhe saunat ndriçuese

Para së gjithash, le të ndalemi në normat që vendosin dokumente rregulluese për ndriçimin e banjotave dhe sauna. Siç dihet, dush përbëhet nga të paktën dy dhoma për një dhomë me avull dhe një dhomë larëse. Por në shumicën e rasteve, dush ka ende një dhomë relaksimi, dhe nganjëherë një pishinë. Dhe standardet e ndriçimit të të gjitha këtyre elementëve të banjës janë jashtëzakonisht të ndryshme.

Dhe standardet e ndriçimit të të gjitha këtyre elementëve të banjës janë jashtëzakonisht të ndryshme

Standardet e ndriçimit të avullit

Pra:

 • Ndriçimi në banjë me avull duhet të jetë së paku 75 lux . Në këtë rast, sipërfaqja e normalizuar është dyshemeja e dhomës. Prandaj, edhe nëse jeni një tifoz i muzgut në dhomën e avullit, duhet të keni parasysh këtë fakt. Nga rruga, i njëjti standard zbatohet për larje, dush dhe dhoma salcë në banjë.
 • Në dhomën e banjës, pjesa tjetër duhet të jetë atmosfera mjaft e rehatshme . Prandaj, shkalla e ndriçimit këtu është 150 lux. Është interesante që kjo ndriçim duhet të sigurohet në një lartësi prej 0.8 metrash mbi dysheme. Kjo është përafërsisht në nivelin e tavolinës ose gjunjët e një personi të ulur.
 • Nëse planifikoni të instaloni një pishinë në banjë, atëherë duhet ta theksoni atë në 100 lx . Kjo duhet të jetë e mjaftueshme për një notim të rehatshëm dhe jashtë pishinës.

Nëse do të bëni një rrjet elektrik në banjë me duart tuaja, atëherë standardet për nivelin e mbrojtjes së llambave të instaluara në banjë do të jenë interesante për ju. Kjo do të na ndihmojë p.2.30 VSN 59 - 88.

Sipas këtyre standardeve në një banjë me avull lejohet përdorimi i llambave inkandeshente, llampa fluoreshente dhe madje edhe shkarkimi me gaz me një nivel mbrojtjeje jo më të ulët se IP. Por në aspektin e mbrojtjes ekzistojnë kufizime të tjera që do të shqyrtojmë më poshtë. Në të njëjtën kohë, rekomandohet llambat inkandeshente ose fluoreshente. Dhe mos u ktheni atyre që thonë se llambat fluoreshente nga një temperaturë e tillë mund të shpërthejnë.

Kushtoj vëmendje! Niveli i mbrojtjes nga pluhuri dhe lagështia tregohet nga shkurtesa IP. Numrat pas shkurtimit tregojnë nivelin e mbrojtjes. Sa më i lartë shifra e parë, aq më i lartë është niveli i mbrojtjes kundër pluhurit. Sa më i lartë shifra e dytë, aq më e lartë është niveli i mbrojtjes kundër lagështirës.

Nga rruga, ndriçimi në dhomën e avullit dhe banjës së larjes tani realizohet shpesh me anë të dritave të mjegullës. Ata kanë një xham të veçantë të mbuluar me brymë dhe madje edhe me një palë të trashë krijojnë ndriçimin e duhur të dhomës.

Ndriçim i duhur në banjë

Gjithashtu lejohet të përdoren llampat me një nivel mbrojtjeje jo më të ulët se IP për pishinat e ndriçimit, por rekomandohet përdorimi i llambave inkandeshente. Për ndriçimin e hapësirave për rekreacion, ndërrimit të dhomave dhe ambienteve të tjera të ngjashme, ju mund të përdorni llampat me ndonjë nivel mbrojtjeje. Pas të gjitha, këto dhoma nuk i përkasin veçanërisht të lagësht apo të nxehtë.

Dizajnimi i rrjetit të banjës

Para se të shkoni drejtpërdrejt në instalimin e ndriçimit për banjë dhe sauna duhet të konsideroheni me kujdes. Ne duhet të vendosim se ku të vendosim llampat, çfarë lloji të instalimeve elektrike zgjedhim dhe si do ta instalojmë. Në të vërtetë, për dhoma të ndryshme banja kanë standardet e tyre.

Dhoma me avull ndriçimi

Natyrisht një nga lokalet kryesore është një dhomë me avull. Është mjaft e nxehtë dhe e lagësht këtu. Prandaj, kërkesat në rritje janë vendosur në këtë dhomë.

Pra:

 • Para së gjithash, ju duhet të vendosni për vendosjen e llambave. Ata duhet të vendosen në mënyrë që të mos godasin në sy. Kjo arrihet duke i vendosur në qoshe, ose mbi hyrje.
 • Llambat për banjot ndriçuese duhet të kenë një gotë mbrojtëse . Kjo eliminon mundësinë e splashes në llambë, si dhe gjasat e dëmtimit mekanik të llambës.

Dhoma me avull ndriçimi

Kushtoj vëmendje! Në dhomën e avullit ka një probabilitet të lartë të prekjes së xhamit mbrojtës, i cili mund të shkaktojë djegie. Prandaj, mjaft shpesh llambat janë të zbukuruara me shkurre prej druri. Edhe pse kjo zvogëlon ndriçimin e dhomës, përjashton lëndimet nga kontakti me llambën.

 • Gjithashtu do të doja të ndalem në metodën e instalimeve elektrike, për rrjetin e ndriçimit në dhomën e avullit (shih Rregullat për instalimin e kabllove elektrike: Shqyrtoni në detaje ). Siç e dini, ka vetëm dy metoda të tilla - të hapura dhe të fshehura. Instalimi është i mundur nga të dyja metodat. Zakonisht instalimet elektrike janë të fshehura nën një shtresë druri. Kjo quhet një metodë e fshehur e hedhjes. Kjo do t'ju kërkojë të mbrosh tela me një material jo të djegshëm (zakonisht përdoret një valëzim plastik i veçantë), si dhe një rreshtim i një materiali të veçantë jo të djegshëm. Zakonisht, lecka asbest përdoret si e tillë. Dhe kanavacë duhet të zgjatet përtej buzës së telit jo më pak se 10 mm.
 • Nëse instaloni instalime elektrike në pjesën e jashtme të dhomës së avullit, atëherë kjo është një metodë e instalimit të hapur . Do të kërkojë vetëm që të aplikoni mbrojtje nga një material rezistent ndaj zjarrit.

Ndriçimi i larjes

Ndriçimi i lavamanit në banjë duhet të plotësojë një numër edhe më të madh të kufizimeve. Pas të gjitha, kjo dhomë nuk është inferiore në lagështi, apo edhe tejkalon dhomën e avullit. Prandaj, ka zona të veçanta për sigurinë elektrike.

Prandaj, ka zona të veçanta për sigurinë elektrike

Ndriçimi i larjes në banjë

 • Zona 0 është zona e dushit. Është e kufizuar nga hapësira e kushtëzuar e tabanit dush dhe në lartësi arrin kokën dush vetë. Vendosja e pajisjeve elektrike është e ndaluar në këtë zonë. Përjashtimet e vetme janë pajisjet që operojnë në rrjetat 12V dhe kanë një klasë përkatëse mbrojtjeje. Në të njëjtën kohë, furnizimet e energjisë duhet të vendosen jashtë kësaj zone.
 • Zona 1 është aeroplani i kushtëzuar mbi kokën e dushit. Gjithashtu nuk mund të vendosen asnjë pajisje elektrike. Përjashtimet janë ngrohje elektrike me një klasë të përshtatshme mbrojtjeje.
 • Vetëm në zonën 2 mund të instaloni dritat. Kufijtë e kësaj zone fillojnë nga zona e paletës dhe përfundojnë në një distancë prej 60 cm nga ajo. Ndriçuesit e instaluar në këtë zonë, sipas paragrafit 7.1.47 të OES, duhet të kenë një klasë mbrojtjeje së paku IP × 5.
 • Në zonën e katërt të fundit, e cila fillon 60 cm nga tabaka e dushit, lejohet të instaloni çdo dritë dhe madje edhe bazat.

Kushtoj vëmendje! Nëse dush juaj është menduar jo vetëm për përdorim personal, atëherë sipas pikës 7.1.47 të OES, të gjitha llampat në zonat 3 dhe 4 duhet të jenë me një nivel mbrojtjeje të paktën IP × 5.

 • Instalimi i telit, si dhe ndriçimi në banjë me avull, mund të bëhet në mënyrë të fshehtë dhe të hapur. Meqë kjo dhomë nuk është domosdoshmërisht e veshur me dru, në këtë rast, OLC rekomandon përdorimin e instalimeve të fshehura. Nëse përdoret instalimi i hapur, atëherë nuk duhet të funksionojë në zonat 0, 1 dhe 2.

Ndriçimi i pishinës dhe rekreacionit

Me ndriçimin e pjesës tjetër të dhomave në banjë është shumë më e lehtë. Gjithçka është logjike këtu dhe nuk ka kërkesa shtesë.

Gjithçka është logjike këtu dhe nuk ka kërkesa shtesë

Zgjedhja e ndriçimit për pishinën në banjë

 • Për të krijuar një ndriçim të përgjithshëm mbi pishinën mund të përdoren llampat. Në të njëjtën kohë, ata duhet të vendosen në zonën tre të sigurisë elektrike dhe të kenë mbrojtje adekuate.
 • Gjithashtu për pishina shpesh përdoren llambat e ndriçimit të brendshëm. Zakonisht ata janë të mundësuar nga një rrjet 12V dhe kanë performancën e duhur.
 • Në zonën e rekreacionit, përveç ndriçimit të përgjithshëm, shpesh përdoret ndriçimi dekorativ. Ndriçimi i përgjithshëm i shitur nga një ose më shumë llambadar. Është interesante të shohësh disa garniturë në disa mure.
 • Vlen të merret parasysh këtu se drita e sipërme jep hije dukshëm më pak. Prandaj, kur instaloni llambadar (shih Si të lidhni telat në llambadar me duart e tyre ) ose ndriçimi i vendndodhjes do të kërkojë më pak llampa. Në të njëjtën kohë, në mënyrë që të arrihet një rezultat ideal, udhëzimi ynë këshillon përdorimin e ndriçimit të kombinuar - domethënë, prania e ndriçimit të sipërm dhe anësor.
 • Sa i përket ndriçimit dekorativ, këtu ju lehtë mund të tregoni imagjinatën. Mund të jenë kaseta diodë, llampa me fibra optike dhe llampa dekorative. Praktikisht nuk ka kufizime për fantazi.

Fotografia tregon një transformator 220 / 12V për një rrjet të ndriçimit të pishinave.

 • Sa për instalime elektrike, ka disa dallime. Meqë dhoma tjetër nuk zbatohet për dhoma veçanërisht të lagura ose thjesht të lagura, këtu përdoret përdorimi i mbështjellësve të çelikut. Prandaj, nëse dhoma tjetër ka një përfundim prej druri dhe ju doni të kryeni pikërisht instalimet e fshehura, atëherë në vend që të rregulloni pëlhurën e asbestit dhe trungjet plastike, mund të aplikoni corrugation metalike ose tub.
 • Nëse dhoma është bërë nga materiale të zjarrit, atëherë instalimet e fshehura janë hedhur, si në apartament. Hapësira e hapur për dhoma druri është e instaluar në të njëjtën mënyrë si një dhomë me avull.
 • Në dhomën e pushimit të banjës do të ketë të drejtë të vendosni disa shitore. Ata mund t'ju kërkohet të lidhni një televizor, sistemin e altoparlantëve, kazan, tharëse flokësh ose thjesht të mbushni telefonin tuaj celular.
 • Kutitë duhet të vendosen në vendet e përdorimit të tyre. Në të njëjtën kohë nuk ka kërkesa të veçanta për to, dhe instalimet elektrike janë montuar në të njëjtën mënyrë si për ndriçimin në banjë në dhomën tjetër.

Instalimi i rrjetit të ndriçimit në banjë

Sapo të vendosim se ku dhe çfarë llamba do të qëndrojnë, sa bazat do të jenë në dhomën tjetër dhe dhomën e dollapëve, si dhe si ta instaloni instalimin, mund të ecni direkt në instalim. Dhe këtu ka disa rregulla të tjera që definitivisht duhet të përmenden.

Pra:

 • Çdo rrjet elektrik fillon me një panel të panelit. Është e ndaluar që të ketë atë në banjë.
 • Për të gjithë rrjetin e bazave dhe ndriçimit në banjë zakonisht është e mjaftueshme për një grup. Ky grup, sipas paragrafit 7.1.48, duhet të pajiset me një pajisje RCD për një rrjedhje të rrjedhjes që nuk i kalon 30 mA. Nëse në banjë ka një pajisje të fuqishme për ngrohje ose pompim, atëherë duhet të furnizohet nga makina të veçanta të grupit.

Makina automatike e UZO për instalim në vijën e grupit të një banjë

 • Ndriçimi në banjë, nëse ndërtesa e tij është e vendosur veç e veç, duhet të fillojë një kabllo ose një linjë ajrore. Në të njëjtën kohë është e nevojshme të pajtohet me standardet e PUE
 • Instalimi i brendshëm i dushit duhet të bëhet në mënyrë të tillë që në dhomën e avullit dhe në dhomën e larjes nuk kemi kuti kryqëzimi. Kjo kërkon klauzolën 7.1.52 PUE. Prandaj, të gjitha kuti kryqëzimi duhet të bëhen në dhomat e dollapit ose në dhomë për pushim.
 • Sa i përket vendndodhjes së çelsave, ka edhe kufizime. Çelësat nuk duhet të instalohen në dhomat e avullit dhe në dhomat e larjes. Ato duhet të instalohen në dhomat fqinje.
 • Nëse planifikoni të krijoni një rrjet 12V për ndriçimin e pishinës, atëherë ju rekomandojmë që ju dhe rrjeti i ndriçimit për dhomën e avullit të jenë në këtë klasë të tensionit. Transformatori 220 / 12V duhet të vendoset në zonën e rekreacionit ose në dhomën e dollapit. Sidoqoftë, nuk duhet të vendoset në zonat e lagura të banjës.

përfundim

Siç mund ta shihni instalimi i një rrjeti të banjove ndriçimi nuk është shumë e vështirë. Por këtu është e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje të gjitha aspekteve dhe normave. Në fund të fundit, çmimi i shpërfilljes së këtyre rregullave mund të jetë shumë i lartë. Përndryshe, nëse keni njohuri elementare në inxhinieri elektrike, mund ta përfundoni lehtë instalimin vetë. Një video në faqen tonë do t'ju ndihmojë me këtë.