Поиск по каталогу.
Контакты
Адрес :
г. Одесса,. 6-й км Овидиопольской дороги. ТВЦ "6-й Элемент".
Tел./факс :
(048)772-57-86
E-mail :
[email protected]
Стол детский из дерева
Конструкция детского столика довольно проста и это отлично видно на фото. Она включает в себя столешницу и ножки, которые ее удерживают. Для ножек нужны деревянные бруски размером 40х40 мм (50х50). В

Сделать стол из дерева своими
В продаже есть огромный выбор столов из любых материалов: пластик, стекло МДФ. Но дерево продолжает оставаться фаворитом во все времена. Правда, стоить такой стол будет немало. И наверняка вы уже задумывались

Стол из бруса своими руками
Затем установите перекладины, обеспечивающие лучшую устойчивость (на схеме обозначены розовым). Если вы хотите, чтобы шурупы, соединяющие детали каркаса, были невидны, воспользуйтесь специальным приспособлением

Стол из поддонов своими руками
Дизайнеры постоянно доказывают, что красивые вещи не обязательно должны дорого стоить. Из обычных предметов при помощи всего нескольких самых простых деталей, мастера своего дела создают прекрасные и

Si të ujit orkide në shtëpi. video

 1. Specifikimi i konsumit të lagështisë nga epifite
 2. Çfarë ujë për ujë orkide
 3. Ngurtësinë e ujit
 4. Niveli i aciditetit të ujit dhe temperatura optimale e saj
 5. Sa shpesh rekomandohet lotim
 6. Katër metodat kryesore të ujitjes
 7. "Dush i nxehtë"
 8. "Zhytje"
 9. Lotim mundet
 10. Rrënjët e spërkatjes
 11. Si të ujit një orkide lulëzim
 12. Dallimi në lotim në dimër dhe verë
 13. Gabimet e zakonshme të ujitjes

orchids  - është  epiphytes  që janë bashkëngjitur nga rrënjët në bimë të tjera orchids - është epiphytes që janë bashkëngjitur nga rrënjët në bimë të tjera. Megjithatë, ato nuk janë parazitë dhe nuk marrin substanca të dobishme nga forofitë (bimët pritëse). Bimët nga familja orchids ata ushqehen ekskluzivisht në energjinë e diellit, dhe lagështia është marrë nga ajri dhe reshjet në formë shiu dhe mjegulle.

Habitati i këtyre bimëve konsiderohet rajone tropikale të të gjitha kontinenteve, por në shtëpi, këto lule ekzotike janë rritur gjithashtu. Në këtë artikull do të flasim për ujin e orkids në shtëpi në një tenxhere, dhe gjithashtu t'ju them për metodat e ujitjes për fillestar.

Specifikimi i konsumit të lagështisë nga epifite

Është e rëndësishme të kuptohet se bimët epifite konsumojnë lagështi sipas një specifikiteti të caktuar që i dallon ato nga bimët e foropit. Para se të ujitur lule tuaj ekzotike, ju duhet të studioni dhe të kuptoni këtë specifikë.

Dhe vetëm pas kësaj ju mund të përshtateni lotim orkide që do të përputhet më afër me konsumin natyror të lagështisë së luleve në të egra. Specificiteti bazohet në modelet e mëposhtme: Dhe vetëm pas kësaj ju mund të përshtateni  lotim orkide  që do të përputhet më afër me konsumin natyror të lagështisë së luleve në të egra

 1. Bimët e familjes Orchid thithin lagështi në doza të caktuara dhe gradualisht. Një mekanizëm i tillë do të ekzekutohet për shkak të strukturës së suksesshme të rrënjëve të luleve. Sistemi i rrënjëve ka qime të imta që mbulohen me inde lignifikuara. Ajo i ngjan një sfungjeri, i cili shpërndan ujin për konsum.
 2. Në habitatin natyror të Orchids konsumojnë lagështi gjatë shiut, mjegullës, vesë. Ndonjëherë thithin disa lëngje nga sipërfaqja e fofofit. Por veçoria kryesore është ajo orkide rrënjët gjithmonë të ajrosur dhe të mos mbeten të lagur përgjithmonë.
 3. Rritja e përfaqësuesve të familjes Orchid në kushte natyrore ndodh sipas një cikli të caktuar: së pari gjethet dhe rrënja e sistemit zhvillohen në mënyrë aktive, atëherë vjen periudha lulëzim e cila shpesh përkon me fazën e shiut aktiv në tropikët. Kjo duhet të merret parasysh kur ujitje në shtëpi dhe përshtatni intensitetin dhe kthimin e lagështisë ciklike.
 4. Bimët epifite në procesin e evolucionit kanë fituar aftësinë për të mbijetuar në periudha të thata pa ndonjë problem. Ata janë në gjendje të grumbullojnë ujë në gjethe, shoots, rrënjët dhe bulba.
 5. Energjia diellore dhe frekuenca e ujitjes janë të ndërlidhura. Kur në latitudat tropikale ka periudha me një numër të vogël të ditëve me diell, epifitët ngadalësojnë rritjen dhe zhvillimin dhe në këtë kohë ata nuk kanë nevojë për një sasi të madhe lagështie. Për më tepër, nëse gjatë periudhave të tilla të lagështisë do të jetë shumë, atëherë procesi i kalbjes së sistemit të rrënjëve mund të fillojë.
Është e rëndësishme!Para fillimit të ujitjes orchids , gërvishteni shtresën e sipërme dhe kontrolloni sa është i lagësht brenda.

Çfarë ujë për ujë orkide

Ju duhet së pari të kuptoni se çfarë lloji të ujit për të ujitur orkidin. Për rritjen normale të një lule ekzotike, është e nevojshme të zgjidhni karakteristikat optimale të mjedisit ujor: aciditeti, ngurtësia, temperatura.

Ngurtësinë e ujit

Uji për ujitje të Orchids duhet të jetë i butë, në raste ekstreme - mesatarisht e vështirë. Në mënyrë të pavarur të përcaktuar ngurtësinë e ujit nuk ka gjasa të ketë sukses për shkak të vështirësive të ndryshme teknike.

Për një vlerësim të përgjithshëm, ne do të citojmë të dhënat e mëposhtme: në Shën Petersburg dhe në vendet baltike, uji është i butë, në Moskë - mesatarisht e vështirë, në Kiev dhe në zonat fqinje - shumë e vështirë. Kjo është, në qoftë se në rajonet e specifikuara të Rusisë uji nuk mund të pretreated për të minimizuar ngurtësinë, atëherë në Kiev është thjesht e nevojshme për të bërë këtë.

Orchids kanë shumë varieteteve dhe specie - e zezë . Këpucë Venus . ludizii . bletilla . Wanda . coelogyne . Dendrobium . Cymbidium, Miltonia . Cumbria . Oncidium , - vetëm disa prej tyre. Për të reduktuar ngurtësinë, mund të blini acid oksalik, i cili gjendet në raftet e shumë qendrave të kopshtit. Në 5 litra ujë shtohet 1/8 tsp. acid infused ditë. Pastaj uji drenohet (duke përdorur një filtër ose garzë të mbështjellë disa herë). Orchids kanë shumë  varieteteve  dhe specie -  e zezë Disa njerëz priren të mendojnë se ju mund të përdorni ujë të rregullt të distiluar për ujitje, pasi ajo është e butë. Fakti është se një lëng i tillë është krejtësisht i lirë nga kripërat minerale dhe duhet të jetë i holluar me ujë të pijshëm.

Një tjetër mënyrë efektive për të zvogëluar ngurtësinë është filtrimi. Sot, ka filtra të veçantë të ujit që lehtësojnë lëngun nga kërpudhat, bakteret dhe kripërat e metaleve të rënda.

Niveli i aciditetit të ujit dhe temperatura optimale e saj

Një karakteristikë e rëndësishme e ujit të ujitjes është aciditeti i pH. Ekspertët thonë se pH optimale duhet të jetë në rangun 5-5.5. Nëse aciditeti është shumë i lartë, atëherë disa pika lëng limoni të papjekur duhet të shtohen në lëng, ajo do të kontribuojë në zvogëlimin e saj. Nga rruga, niveli i pH regjistrohet me lehtësi me ndihmën e lakmusit.

A e dini? Disa lloje të bimëve nga familja Orchid mund të vazhdojnë ciklin e tyre të jetës për rreth 100 vjet.

Temperatura optimale e ujit për ujitje nuk duhet të kalojë + 40 ° C. Kufiri i temperaturës më të ulët duhet të jetë + 30 ° С. Lëngu duhet të jetë me një temperaturë të tillë që kur të ulni duart në të, ju nuk ndiheni parehati. Temperatura optimale e ujit për ujitje nuk duhet të kalojë + 40 ° C

Sa shpesh rekomandohet lotim

Çështja se sa shpesh keni nevojë për ujë orkide në periudhën lulëzim , mbetet më e kërkuar në forumet luleshitës. Është e rëndësishme të kuptoni se askush nuk do t'ju japë një përgjigje të qartë për një pyetje të tillë, pasi frekuenca e ujitjes së një lule ekzotike varet nga shumë faktorë: mënyra e mbjelljes, regjimi i temperaturës, lloji i Orchids.

Kështu për shembull Dendrobium . Cattleya dhe Odontoglassum nuk më pëlqen toka në ujë. Bimë të tilla preferojnë të grumbullojnë lëngje në rrënjët, gjethet, fidanët dhe të rriten për disa kohë në tokë të thatë.

Dhe këtu Phalaenopsis . Milton-së dhe Cymbidium ju duhet të ujit shpesh në periudhën aktive të rritjes (gjatë lulëzimit), meqë lule ekzotike të listuara përjetojnë siklet të rënda me lagështi të pamjaftueshme.

Duhet gjithashtu të theksohet se ndriçimi i mirë dhe ajri i ngrohtë stimulojnë rritjen dhe zhvillimin e luleve, proceset aktive të fotosintezës janë nisur, prandaj ujitje e bollshme është e nevojshme gjatë periudhave të tilla.

Është e rëndësishme! Në verë, orkids duhet të ujiten 4-5 herë më shpesh se në dimër.

Në verë, orkids duhet të ujiten 4-5 herë më shpesh se në dimër

Metoda e mbjelljes gjithashtu luan një rol të rëndësishëm. Për shembull Wanda rritet në një sistem pezullimi, dhe spërkatja e fidaneve dhe gjetheve është e nevojshme çdo 2-3 ditë. Ata lule që rriten në tokë, të pasura myshk dhe perlite (këto substanca mbajnë lagështirë mirë), ujë më rrallë (çdo 5-7 ditë, në varësi të sezonit).

Katër metodat kryesore të ujitjes

Ka shumë mënyra për të ujitur bukurinë bimë ekzotike Familja orkide. Ne do të flasim për katër kryesore, të cilat më shpesh përdoren nga kultivuesit amatorë vendas.

"Dush i nxehtë"

Në habitatin natyror, përfaqësuesit e familjes Orchid shpesh thithin lagështi gjatë shiut të ngrohtë të verës. Prandaj bimët duhet të krijojnë kushte sa më afër natyrës.

Çdo muaj për 2-3 minuta, pikat e lulëzuar duhet të ulen nën një dush të ngrohtë, temperatura e të cilit nuk duhet të kalojë 40 ° C. Në fund të kësaj procedure, është e nevojshme të hiqni pikat e ujit që janë mbështjellë në sinuset e gjetheve ose në furçën e luleve. Për këtë ju mund të përdorni një shtupë të rregullt pambuku.

A e dini? Në Lindje, njerëzit e duan pijen e quajtur "Salep". Gjëja më interesante është se ajo është bërë nga zhardhokët e orkide.

Ekziston një besim popullor se një dush i nxehtë mund të stimulojë orkide për të lulëzuar. Tre procedura me një interval prej 10 minutash mund të sjellin bimore stres të tillë që do të shtyjnë orkidat në proceset e lindjes.

Por është e rëndësishme të kuptohet se pas lotimit duke përdorur metodën e "dushit të nxehtë", është e nevojshme që të thahen tërësisht dhe / ose të ventilohen rrënjët e luleve në mënyrë që të mos fillojnë proceset e kalbëzuara. Ana pozitive e kësaj metode të ujitjes - kullimi nga shtresat e larta të mbetjeve të tokës të kripërave të metaleve të rënda dhe pasurimi i rrënjëve me oksigjen.

"Zhytje"

Kjo metodë e ujitjes nënkupton një zhytje të plotë. ibrik me një lule në ujë të ngrohtë për 30 sekonda. Është e rëndësishme të mos ebuzni bimën në lëngje, përndryshe ju mund të shkaktoni dëm të pariparueshëm.

Pas mbajtjes së tenxhere për tridhjetë sekonda, ajo merr të njëjtën kohë për të kulluar lëngun e tepërt (mbajeni në ajër). Kjo metodë e ujitjes është e përshtatshme vetëm për lule të shëndetshme që nuk kanë asnjë sëmundjet .

Pra, këshilla personale: metoda e ujitjes e "zhytjes" realizohet më së miri vetëm gjatë periudhave të rritjes aktive dhe lulëzimit (pranverën vonë, verën, javët e para të vjeshtës). Pra, këshilla personale: metoda e ujitjes e zhytjes realizohet më së miri vetëm gjatë periudhave të rritjes aktive dhe lulëzimit (pranverën vonë, verën, javët e para të vjeshtës)

Lotim mundet

Menjëherë duhet të theksohet se është më mirë që të ujitet orkide në këtë mënyrë në gjysmën e parë të ditës (do të jetë një avantazh nëse lulëzimet ndodhen në anën juglindore të shtëpisë). Për ujitje, nevojitet një larje me vrima të vogla dhe ujë të pastruar.

Lotim për të prodhuar në të gjithë zonën e tokës, pa ndikuar në pikën e rritjes (gjithashtu përpiqet të mos derdh ujë në sinuset e gjetheve). Ujitja vazhdon derisa lëngu fillon të rrjedhë nga vrimat më të ulëta në tigan. Kur kjo ndodh, ju duhet të prisni 3-5 minuta dhe përsëritni procedurën. Pastaj lëreni lëngun e tepërt nga paletat.

Rrënjët e spërkatjes

Një metodë e ngjashme e bimëve mund të përdoret vetëm nga pronarët e varur. orchids , që është, duke u rritur në blloqe. Meqë lule varëse thithin lagështi shumë më shpejt dhe rrënjë të thata, ujitje duhet të kryhet pak më shpesh.

Ekspertët rekomandojnë përdorimin e një armë llak që është konfiguruar për mënyrën "mjegull". Lotimi duhet të bëhet çdo 1-3 ditë në mëngjesin e hershëm. Ekspertët rekomandojnë përdorimin e një armë llak që është konfiguruar për mënyrën mjegull

Si të ujit një orkide lulëzim

Në periudhat e lulëzimit orkide duhet të lihet pak më shpesh. Në habitatin natyror, shiu nuk mund të bjerë jashtë për një kohë të gjatë dhe kjo nuk dëmton fare bimën, sepse ato përshtaten me procese të tilla.

Por nëse doni që një mysafir ekzotik t'ju kënaqë me një periudhë lulëzimi të bukur dhe të gjatë, lotimi duhet të rritet me 1.5-2 herë. Pra, nëse zakonisht ujitje është kryer si toka thahet, atëherë një orkide lulëzim duhet të lihet me bollëk çdo 3-4 ditë.

Është e rëndësishme! Është shumë e lehtë për të përcaktuar gjendjen e pushimit të një orkide: lule aktive ka një rrënjë të gjelbër, ndërsa gjumi është i bardhë, i mbuluar me velamen.

Nëse procesi i lulëzimit ndodh në verë, atëherë duhet mbajtur parasysh një rregull: intensiteti i ujitjes duhet të rritet me çdo ujitje. Në këtë rast, tenxhere duhet të mbahen në anën e diellit të shtëpisë. Në dimër, lulëzimi ndodh më rrallë, por nëse ndodh, është e nevojshme shtimi i veshjeve të ndryshme të sipërme në ujin e ujitjes.

Dallimi në lotim në dimër dhe verë

Para se të filloni orkidin në rritje Phalaenopsis në shtëpi, ju duhet të kuptoj se sa shpesh të ujit këtë bimë ekzotike në dimër dhe verë. Menjëherë duhet të theksohet se gjatë periudhës së "hibernimit", temperatura e lëngut të ujitjes nuk duhet të jetë më e ulët se + 35 ° C.

Nëse vendi ku lule është mbajtur është shumë e ftohtë, atëherë shkumë duhet të vendoset nën tenxhere. Gjatë periudhave të pushimit, të cilat shpesh bien në sezonin e dimrit, lotimi minimizohet (ujitja kryhet 1-2 herë në muaj). Kufizimet hiqen vetëm në rastin e lulëzimit të një bime ekzotike.

Në verë, kur bimë është në rritje dhe zhvillim aktiv, lotimi bëhet shumë më shpesh. Por një fazë e rëndësishme është periudha kur lulja lë gjendjen e pushimit. Në pranverë, frekuenca dhe intensiteti i ujitjes duhet të rritet gradualisht.

Pas çdo ujitje, lule duhet të vendoset në një vend me diell, pasi fillon procesi i fotosintezës aktive. Në vjeshtë, është e nevojshme për të reduktuar gradualisht lotim dhe për të përgatitur orkide për një gjendje pushimi.

Gabimet e zakonshme të ujitjes

Shumë shpesh, gabimet kur lotim mund të çojnë në faktin se orkide një kohë të gjatë nuk lulëzon ose bimësia thjesht vdes. Më poshtë japim gabimet më të zakonshme të kultivuesve të luleve amatore, në mënyrë që ju të mos lejoni që ata të kujdesen për lule tuaj:

 • Pas ujitjes së rëndë, shumë njerëz harrojnë të heqin ujin nga paletat. Ky gabim shpie në faktin që lëngu është vazhdimisht në pjesën e poshtme të sistemit rrënjë dhe pasi që spontanisht avullohet për një kohë të gjatë, proceset e prishjes fillojnë së shpejti. Ekziston një mungesë ekuilibri në shpërndarjen e lëngjeve në pjesët e poshtme dhe të sipërme të bimës: gjethet, gjethet dhe pjesa e sipërme e rrënjëve kanë nevojë për lagështi, pjesa e poshtme e sistemit rrënjësor po përjeton një tepricë të lagështirës.

A e dini? Në Singapor, ekziston Parku Kombëtar i Orchid. Në koleksionin e tij ka më shumë se 60 mijë lloje të këtyre bimëve ekzotike, dhe kjo është një shifër rekord në të gjithë botën.

 • Shumë shpesh orkide shiten së bashku me një pjesë të lagësht të padukshme. Është projektuar për të mbajtur lagështi, nëse lotim është i rrallë. Por, meqë ju do të kujdeseni me kujdes për uzinën tuaj, duke harruar për pjesën e ujit intensive (të vendosura brenda sistemit rrënjë dhe përbëhet nga moss ose shkumë gome), ju mund të shkaktoni dëm të pariparueshëm orkide . Moss ose shkumë do të mbajnë lagështi për një kohë të gjatë, dhe lotim do të jetë mjaft e shpeshtë. Çdo gjë do të çojë në faktin se bima do të vdesë nga një bollëk i lagështisë. Kjo është arsyeja pse pas blerjes së një lule është e nevojshme transplant .
 • Spërkatje shumë e shpeshtë do të çojë në humbjen e një pjese të madhe të gjetheve. Nëse ju llak lule çdo ditë, lagështia do të grumbullohet në pikën e rritjes dhe gradualisht do të shkatërrojë qelizat. Veprime të tilla janë të papranueshme, kështu që spërkatja kryhet jo më shumë se një herë në çdo 2-3 ditë, dhe pas çdo procedure të lagështimit, tenxherja vendoset në një vend me diell për tharje të mirë.

Tani e dini sa shpesh keni ujë orkide në shtëpi në verë dhe në dimër, në mënyrë që ata të mos vdesin dhe të japin rregullisht lulëzim intensiv. Mos harroni se gjëja më e rëndësishme në kujdesin e një mysafiri tropikal është krijimi i kushteve të afërta me ato të pyjeve tropikale të Amerikës dhe Azisë.

Ishte ky artikull i dobishëm?

Faleminderit për komentet tuaja!

Shkruani në komentet se cilat pyetje nuk keni marrë një përgjigje, patjetër do të përgjigjemi!

Ju mund ta rekomandoni artikullin tek miqtë tuaj!

Ju mund ta rekomandoni artikullin tek miqtë tuaj!

po

jo

18 herë tashmë
ndihmoi


A e dini?
A e dini?
A e dini?
Ishte ky artikull i dobishëm?