Поиск по каталогу.
Контакты
Адрес :
г. Одесса,. 6-й км Овидиопольской дороги. ТВЦ "6-й Элемент".
Tел./факс :
(048)772-57-86
E-mail :
[email protected]




Стол детский из дерева
Конструкция детского столика довольно проста и это отлично видно на фото. Она включает в себя столешницу и ножки, которые ее удерживают. Для ножек нужны деревянные бруски размером 40х40 мм (50х50). В

Стол из бруса своими руками
Затем установите перекладины, обеспечивающие лучшую устойчивость (на схеме обозначены розовым). Если вы хотите, чтобы шурупы, соединяющие детали каркаса, были невидны, воспользуйтесь специальным приспособлением

Стол из поддонов своими руками
Дизайнеры постоянно доказывают, что красивые вещи не обязательно должны дорого стоить. Из обычных предметов при помощи всего нескольких самых простых деталей, мастера своего дела создают прекрасные и

Сделать стол из дерева своими
В продаже есть огромный выбор столов из любых материалов: пластик, стекло МДФ. Но дерево продолжает оставаться фаворитом во все времена. Правда, стоить такой стол будет немало. И наверняка вы уже задумывались

Аренда залов в Черкассах
Город Черкассы, расположенный на берегу Днепра, один из красивейших городов Украины. Привлекает своими красотами и историческими ценностями, не только отдыхающих и туристов со всего мира, но и участников

Утеплення фасаду в Києві і по Україні
Робота з утеплення стін специфічна та впливає на термін служби, а також ефект, який створює теплоізоляцій  матеріал. Як результат, це впливає на суму грошових витрат на опалення, заради скорочення

Аренда коммерческой недвижимости
Если вы решили открыть офф-лайн магазин одежды, не стоит арендовать магазин где-то в удаленной части города, подальше от транспортных потоков, там, где аренда поменьше. Такие помещения зачастую самые

Гостиничные чеки с qr кодом
QR-код (англ.  Quick Response Code — код быстрого реагирования; сокр. QR code) — товарный знак для типа матричных  штрихкодов (или двумерных штрихкодов), изначально разработанных для автомобильной 

Труба медная
Медь – это элемент, с которым люди познакомились раньше, чем с другими – если не считать золота. Историки говорят, что это был один из первых металлов, который человек научился восстанавливать из кислородных

Торговый дом техника для склада
Для организации определенных производственных процессов, следует позаботиться о современном оборудовании. Ведь далеко не все предприятия имеют оснащение необходимое для выполнения работ, не характерных

Соболь. Martes zibellina Linnaeus = Соболь. Соболь: поведінка, харчування, розмноження, повадки Соболя

Читати додатково: Соболь ; Соболь в моєму житті ; (2) ; звички соболя

Соболь струнке і витончене тварина, з довжиною тіла 38- 58 см, хвіст - 9-17 см, маса тіла - 870- 1800 р За зовнішнім виглядом нагадує куницю, будучи її близьким родичем. Тіло витягнуте, дуже гнучке, на порівняно коротких ногах, через що звірятко постійно тримається з сильно вигнутою спиною. Соболь в порівнянні з куницею більш кремезний, з більш короткими вухами, дуже широкими лапами зі суцільно покритими шерстю підошвами, з порівняно коротким хвостом (його кінець не видається за кінці витягнутих назад лап), складаючи близько третини довжини тіла, завжди опущений вниз. Голова клиноподібної форми, із загостреною мордочкою, виглядає дуже великий, особливо влітку. Вуха великі, трикутної форми з широкою основою.

Соболь мешкає майже по всій тайговій зоні Євразії від північного Предуралья до тихоокеанського узбережжя і прилеглих островів. Основна його частина його ареалу лежить в Росії, охоплюючи всю велику територію Сибіру і Далекого Сходу. З інших країн соболь є тільки в Монголії, на північному сході Китаю, в Кореї і на самому північному острові Японії - Хоккайдо. Колись соболь жив на цьому величезному просторі, область поширення була майже суцільний. Через інтенсивне промислу до початку XX століття ареал різко скоротився: заселені цим звіром площі становили чи 10% раніше зайнятих їм територій, ареал перетворився в кілька ізольованих і сильно роз'єднаних вогнищ. Пізніше сталося часткове відновлення ареалу, а й понині райони поширення соболя по площі чи становлять половину його природного ареалу.

Соболь - типовий мешканець гірської і рівнинної тайги, особливо кедрових лісів, куди його приваблює відносне велика кількість гризунів і врожаї горішків. Рідше соболь селиться в горах в заростях кедрового стланца, в північних рідколісся, а на Камчатці - в березняках. За межі хвойної тайги соболь ніде не виходить.

Особливо вважає за краще він темнохвойниє лісу, де ялина і ялиця в поєднанні з кедром складають основу так званої "чорної тайги" - сирої, похмурої, з сильно розвиненим моховим покровом, досить захаращеною вітровали. На великому Східно-Сибірському плоскогір'я, де переважає светлохвойного рідколісся, соболь живе і в ліственічніках. У гірських областях цей звір звичайний серед "курумов" - скельних розсипів, мовами врізаються в тайгу і порослих чагарником: в нескінченних лабіринтах серед каменів звірок знаходить недоступні притулку і велика кількість гризунів, а взимку - специфічний мікроклімат: товстий шар снігу, що накриває розсип, створює в її глибині сприятливий температурний режим. Соболь нерідкий також серед соснових борів, по узліссях мохових боліт. Там, де його мало турбують, він зустрічається в лісах, впритул підступають до по СЕЛКАМ, копальнях. Одного разу зимовий притулок соболя було знайдено навіть під будівлею закритого на зиму будинки відпочинку. Цей невеликий хижак, на відміну від куниці, уникає лише великих міст і особливо діючих лісосік.

Зимове хутро соболя виключно красивого чорно-бурого кольору, голова світліше тулуба (ніж соболь відрізняється від куниць). Він дуже хороший навіть у светлоокрашенних підвидів. Зимове хутро соболя надзвичайно густий, пухнастий, ніжний, світліше річного, на лапах закриває подушечки і кігті. На горлі та грудях розташоване неясно окреслений жовта пляма. Хвіст і лапи чорно-бурі.

Чудовий хутро соболя цінується дуже високо, але в даний час питома вага соболя в загальній сумі хутрових наших заготовок відносно невеликий. Особливо цінне хутро у баргузинских соболів, потім якутських і камчатських; інші значно нижче за якістю, оскільки мають більш грубу і світлу шерсть.

Влітку соболь виглядає зовсім інакше, здається тонким, довгим, на високих ногах, з довгим хвостом, з непропорційно великою головою, але як і раніше широкими лапами.

Сибірські народи споконвіку платили данину соболями - спочатку китайцям, потім монголам. Після освоєння сибірських просторів Росією слава володіння соболиними угіддями перейшла до неї: соболів стали кликати "російськими", їх шкурки обов'язково входили в число посольських дарів. Соболині хутра йшли на шапки, шуби або їх пух, "ходити в соболях" вважалося на Русі і в Європі престижним, ознакою високого достатку.

У житті соболя чергуються два періоди - осілий і кочовий. У перший з них звір прив'язаний до певної ділянки, в межах якого він тримається найчастіше все своє життя. Полює соболь на своєму індивідуальному ділянці, який залишає лише у виняткових випадках, будучи в загальному досить осілим звіром. У голодний зимовий час, коли на пошуки кормних місць йде багато часу, звір веде практично напівкочовий спосіб життя.

Тільки лісові пожежі, вирубка лісу або якісь інші серйозні причини можуть змусити його покинути дільницю. Хоча деякі, головним чином дорослі звірки роблять перекочёвкі і, як показало мічених, за кілька місяців йдуть на 120-150 км, іноді перетинаючи високі гірські хребти.

На великій ділянці проживання у соболя є кілька постійних притулків, виводкових (літніх) і зимових, і ще більше тимчасових. Цей хижак практично ніколи не робить притулків сам, а використовує те, що надає йому тайга, лише пристосовуючи під свої потреби різного роду порожнечі. Це найчастіше ніші під виворотність, між камінням в розсипах, дупла в лежачих колодах або стоять деревах. Взимку до наземного гнізда веде підсніжних нора завдовжки 2-3 метри. Підхід до притулку його господар майже не маскує: по віялу сходяться стежок зазвичай легко можна знайти обжите притулок.

Постійний притулок, в якому звір живе 2-3 роки поспіль, завжди буває з гніздовий камерою. Її дно встелене підстилкою - трухою тієї ж Колодін, натискання сіном, а то і трав'яним гніздом, "запозиченим" у полівки, яку соболь завбачливо з'їв перед цим. Неподалік від нори влаштовується вбиральня, до якої веде стежка або підсніжних траншея.

Соболь - переважно наземна тварина, добре пристосований до життя в умовах сніжних зим. Він чудово орієнтується в пустотах під снігом, а завдяки широким лапам досить вільно пересувається і по його поверхні. Коли соболя жене собака, він тікає від неї по землі, вибираючи завали каміння або хмизу, що затримують ворога. На деревах ж соболь відчуває себе невпевнено, лазить гірше лісової куниці, по своїй волі на них рідко залазить. Стрибати з дерева на дерево він може, тільки якщо їх крони зімкнуті, і тому, піднявшись на якесь дерево, з нього ж і спускається вниз. У пошуках їжі звірок зазвичай пересувається спокійними рівними стрибками завдовжки 50-80 сантиметрів, але при догляді від переслідування відстань між відбитками досягає 3-4 метрів. У воду цей невеликий хижак йде лише в разі крайньої потреби, через швидко намокає хутра плаває з працею.

З органів чуття у соболя найкраще розвинений нюх, що дозволяє йому безпомилково знаходити їжу під товщею снігу.

На пошуки їжі соболь відправляється в будь-який час доби. Коли корми багато, соболь пробігає за добу всього 2-3 кілометри, а якщо ж звірку пощастить і він наткнеться на залишки будь-якого великого тваринного, то маленький хижак влаштовується на цьому місці на 3-5 днів, відпочиваючи в декількох метрах від несподіваного " подарунка долі "і протоптуючи між притулком та" їдальнею "добре помітну стежку. У неврожайні роки добова пробіжка досягає 10-20 кілометрів, звір відвідує всі місця, де йому раніше вдавалося знайти їжу, і під'їдають залишки своїх колишніх трапез.

Соболь - багатоядний хижак: він харчується різноманітною тваринною і рослинною їжею, сильно розрізняється в окремих районах. Повсюдно основу харчування складають мишоподібні гризуни, а в деяких місцях проживання бурундуки, на скельних виходах і розсипах ловить також пищух; менше значення має білка. Мишоподібних гризунів, кротів, пищух, бурундуків соболь ловить, крадучи або підстерігаючи на землі, подібно кішці. Відчувши миша або полівку під снігом, він стрімко "пірнає" за нею і майже ніколи не залишається без здобичі. Білка, навпаки, рідко стає жертвою соболя, легко йдучи від нього по деревах. Більших тварин, наприклад, зайця, хижак обережно краде або із завзятістю підстерігає на стежці. Двома-трьома стрибками соболь намагається наздогнати наблизився жертву, а якщо напад не вдався, невдаха хижак рідко переслідує більш спритного довговухої.

Через мишоподібних гризунів соболь конкурує з іншими дрібними хижаками, основні з яких - Орностай і колонок. Ці дрібні хижаки живуть практично в тих же місцях і полюють на ту ж здобич, яка для них більш доступна. Тому соболь не терпить сусідства з ними, при зустрічі слідів тут же згортає зі свого мисливського шляху і наполегливо переслідує. Дрібний і верткий горностай досить легко йде від соболя в каменях, валежнике, а ось для колонка зустріч з соболем нерідко закінчується дуже сумно.

Істотне місце в раціоні соболя займають рослинні корми - плоди, ягоди, кедрові горішки. У роки врожаю кедра його горішки служать одним з основних його кормів. Однак сам цей любитель кедрових горішків з гілок їх бракує, а використовує запаси, зроблені іншими звірами і птахами - бурундуками, білками, червоними полівки, кедровки. Причому в зимовий многоснежье він поїдає горішки навіть частіше, ніж дрібних гризунів: соболь добре чує крізь товщу снігу смолистий запах горішків, а відкопати їх звірку значно простіше, ніж зловити полівку.

У другій половині літа і восени соболь охоче їсть ягоди, збираючи їх на кущах, взимку викопує з під неглибокого снігу то, що залишається висіти на гілочках - брусницю, чорницю, морошку. Якщо йому доступні грона горобини, він охоче об'їдає та їх.

Велике значення мають курячі птиці - куріпка, тетерук, а також дрібні горобині - дорослі, пташенята, кладки яєць. На Далекому Сході влітку жирує на нерест прохідних риб - правда, не ловить їх сам, а тільки підбирає на березі. Роль білки, а тим більше бурундука і пищух невелика, кілька зростаючи лише при неврожаї кедра. На відміну від багатьох інших хижаків, соболь в значних кількостях ловить і поїдає кротів, землерийок. Великі самці примудряються добувати зайців. Соболь дуже охочий до бджолиного меду: знайшовши взимку дупло з бджолами, він відвідує його до тих пір, поки не знищить весь його вміст - і стільники з медом і личинками, і дорослих бджіл.

Взимку соболь нерідко харчується падаллю: близько трупа великого копитного годується зазвичай кілька звірків, що влаштовують неподалік тимчасові притулки.

Соболь пересувається стрибками. Сліди-парні великі відбитки розміром від 5x7 до 6x10 см. Довжина стрибка - 30-70 см. У спокійному стані стібка слідів соболя рідко йде по прямій. Звірятко оглядає попадаються йому на шляху отвори в землі, корчі, залазить під коріння дерев, в щілини між каменями, взимку часто пірнає під сніг і з'являється на поверхні лише через 10-15 метрів. За дрібному снігу він рідко користується своїми слідами, але по глибокому протоптує стежки - "сбежкі", обплутують мережею його мисливську ділянку. У заростях кедрового стланика, покритих високими кучугурами, соболь прокладає під сніговим покривом мережу ходів і тижнями не з'являється нагорі.

У неволі соболі доживають до 15-18 років, в природі до 6-8 років. Молодим тваринам загрозу представляють сови, орли, інші великі хижі птахи. Якщо собака або людина наближається до гнізда з виводком, самка приглушено бурчить, попереджаючи дитинчат про небезпеку. А коли доводиться люто захищатися від насідаючого на нього більш великої тварини, соболь "скрекоче".

Гон у соболів проходить влітку. Під час шлюбних ігор він видає своєрідні нявкають звуки. У західній частині ареалу, де соболь зустрічається в одних місцях проживання з куницею, вони схрещуються між собою, в результаті чого виникають так звані кідуси, або кідаси. У одних гібридів переважають ознаки куниці, у інших - соболя.

Тривалість вагітності становить 8-9 місяців, при цьому спостерігається тривала затримка ембріонального розвитку, так званий "латентний період". Дитинчата (від 1-2 до 7) у соболя з'являються в квітні - травні, а живуть в постійних гніздах - в дуплах, пнях, під колодником, багато рідше в ущелинах скель і в земляних норах, взимку до того ж під захистом глибокого, пухкого снігу.

Як виводковую гнізда мати-соболюшка використовує один із постійних притулків, лише ретельніше вистілая його сіном, мохом, шерстю з'їдених гризунів. Новонароджені безпорадні, важать близько 30 грамів. До кінця першого місяця життя відкриваються вуха. Очі у дитинчат прорізуються на 30-36-й день. З цього моменту соболята починають поступово підгодовуватися м'ясною їжею, вчаться ловити принесену матір'ю пташку або миша. Самка захищає своє потомство, сміливо нападає навіть на собаку, якщо та наближається до гнізда. У разі, якщо виводок в гнізді потривожений, турботлива матуся перетягує дитинчат в інше притулок. У півторамісячному віці, коли молоді вперше виходять з гнізда, вони ще дуже незручні, не можуть забиратися на дерева. До липня, коли у самки починається наступний гін, вони майже досягають розмірів дорослих, переходять до самостійної одиночної життя. Статева зрілість у молодих тварин настає на другий-третій рік.

Плодючість соболя не можна назвати високою, так що полювання на соболя повинна строго регулюватися, щоб уникнути скорочення поголів'я. Щільність населення в кедровниках трав'янистих і мшиста досягає 150 і навіть 200 на 100 км2. Індивідуальний мисливську ділянку соболя від 150-200 га до 1500 2000 га, іноді і більше.